Monday, July 22, 2013

gulai kuning ikan aya@tongkol

menu paveret sepanjang hayat!!
aku ni boleh kata pencinta ikan ayo. tahu.
kadang2 aku doa agar ikan ayo xpupus dek pencemaran air laut.
haha. sampai macam tu sekali.
ikan atau ike. sama ja. bukan ikea yg ada meatball sedap tuh.
ike ayo atau aya sama juga. refer pada ikan tongkol juga

petang ni kalau ada yang tak tau nak masak apa.
nah aku bagi idea. gulai kuning ikan ayo.
atau boleh la panggil masak lemak ikan tongkol.

resepi mudah senang dan lazat.

bahan-bahan.
- seekor ikan ayo@tongkol size sederhana
- 5 ulas bawang merah *
- 2 ulas bawang putih *
- 2cm halia (haha..siap pakai ruler) *
- 3 tangkai lada kering (kalau size kecik guna 5 tangkai) *
- serbuk kunyit (secukup kuning korang nak) *
- sekotak santan (aku guna santan M&S)
- air secukupnya
- 3 asam keping (size kecik, klu besar 1 pon cukup la)
- sedikit garam
- kacang panjang
- timun
- cili/lada

cara-cara.
1. rebus ikan ayo bersama asam keping & sedikit garam
(selalu aku rebus ikan ni awal3 la)
2. masukkan semua yang bertanda * ke dalam blender dan blend smpai hancur
(time ni klu rasa xkuning tambah serbuk kunyit, sebab nak balance kan dengan
lada kering yg mungkin terlebih.. jadi merah3 plak)
3. semua yang diblend, masuk ke dalam periuk yang nak menggulai pastu masukkan santan sekotak dan masuk air secukupnya. letak atas dapur.
(aku ikut nisbah 1:3, 1 kotak santan:3 kotak air)
4. biarkan sampai menggelegak. jangan lupa kacau
5. masuk kan ikan ayo biar kejap. tambah garam kalau xmasin.
masuk juga asam keping yg guna time rebus ikan tuh
6. last masukkan timun, kacang pangjang & cili. biarkan kejap tapi jangan lama.
agak3 kacang & timun dan masak ok la.
7. siap. wah wanginya bau.

nota tambahan:
- lada kering ke cili kering terpulang pada kampung masing3.
  kampung aku panggil lada@lado kering.
- cili/lada tu memang xpayah hiris. terus letak ja.
- nak lagi sedap, makan kena ada sambal lada. so rajin3 buat.
- guna cili/lada ni dengan jumlah ganjil. sebab nanti kepedasan dia lagi terasa. petua. haha
- xsempat snap gambar sebab xsabar nak ngap!! gugel sendiri rupa cane..

1 comment:

Nur Arifa said...

terima kasih share resepi ni , sy suka masak lemak ikan tongkol espcly kalo makan waktu pagi hehe, kawen ngn org besut baru rajin makan ikan tongkol hehe...

meh singgah blog saya k