Wednesday, June 26, 2013

resepi bubur nasi

resepi bubur nasi senang dan mudah untuk si pemalas yang lapar.

bahan -bahan yang diperlukan
(sedikit semangat kerajinan)
- 2 pot beras
- 3 kiub ayam knorr (guna 3 sbb tade ayam dlm peti ais)
- 2 sudu minyak masak
- halia (dimayang sederhana tebal)
- 2 ulas bawang merah size sederhana (dimayang halus)
- 2 ulas bawang putih (dimayang halus)
- ikan bilis
- cili padi+kicap (buat sambal kicap)
- air secukupnya

cara-cara
- basuh beras dan rendam kejap dalam 2-3 minit.
- panas kan minyak dalam periuk tumis bawang.
- dah naik bau masukkan beras, air, halia dan kiub ayam.
- kacau sikit. tutup periuk. biarkan sampai jadi bubur.
- panas kan minyak dalam kuali dan goreng lah ikan bilis sampai rangup.
- potong cili dan tambah kicap.
now siap. boleh makan smbil tengok tv. mudah dan senang kan!!!

Tips
- guna periuk paling besar yang ada kt dapur
  sbb klu periuk kecik beras tuh susah nak kembang jadi bubur.
- sukatan air tu macam 3x or 4x kali lebih dari sukatan air untuk masak nasi.
- kalau ada ayam dalam peti gunalah ayam dan kurangkan kiub tuh
- sesekali tengok la jugak bubur atas dapur tu kot la xcukup air ke apa.
  klu nmpak macam dah kering tapi belum jadi bubur tambah air lagi.
- sementara beras nak transform jadi bubur..
  maka buatlah kerja3 lain....mandi.kemas bilik.lipat baju.mop lantai dsbgnya.
- klu buat 2 pot untuk seorang pon abes tapi memang seharian tu makan bubur je la
  dari sarapan sampai supper.so xpayah pikir lunch nak makan apa,
  dinner nak makan apa (tambah3 on wikend)...

lazatnya saya masak. haha.

5 comments:

siput sopot said...

hahahaha terbaikk lah akak nih,, lawakk,, saya suka saya suka, tq for the best info ;)

Azlin1977 said...

ada orang kata , buat bubur ni kalau nak cepatsiap, masak mcm masak nasi..lepas tu bila dah masak kita lenyek nasi dlm periuk tu guna senduk atau apa2 ker..lepas tu tu tambah air semula ,didihkan sekali lg..lg cepat

Mohamad Ridzuan said...

Tq kak.. Sy mmg tak reti nk buat sebelum ni..sampai ibu sy demam baru sy bkajar.. Mujur ada ni mmg byk membantu.. Sebelum ni ke dapur pun tak pernah.. Anak laki tak duduk dpur...hehehe

Zuhairy W Ahmad said...

Tenkiu utk resepi ni...tgh ada ulser tekak skang...sesuai Sangat la dgn menu ni...sakitpun kene la Masak! hehe

Norzuryati Mohamad Basir said...

hmmm...simple dan menarik..mesti cuba ni..
sedap makan panas2..

jemput ke blog saya

http://norzuryati.blogspot.com

~ perkongsian tentang diri, keidupan, anak2, tips kesihatan, tips kecantikan dan sebagainya..

Moga sama2 beroleh manfaat daripada nya...amiinnn