Laksam cara saya senang & mudah:
Bahan (untuk
laksam) :
2 cawan
tepung beras
3 cawan air
Sedikit
garam
Cara-cara
(laksam)
Letak
pengukus atas dapur (jangan lupa la letak air). Biarkan dan tunggu sehingga air
mendidih. Sementara air nak mendidih tu campur semua bahan (untuk laksam)
kemudian kacau sebati. Ok, air dah mendidih kan. Sapukan minyak masak pada
tudung periuk letak dalam pengukus. Kemudian letak sesenduk campuran yang
sebati tadi letak di atas tudung periuk. Biarkan dalam 5 ke 6 minit.
Bahan (untuk
kuah)
½ kilo ikan
sardin (ike selaye)
5 ulas
bawang merah
3 ulas
bawang putih
1 ulas
bawang besar (yang kuning tuh)
¼ halia
Sedikit lada
hitam ditumbuk halus
1 keping
asam keeping
1 kotak
santan
Cara-cara
(kuahnya)
Rebus ikan
sehingga masak lah. Kemudian asingkan isi dan tulang ikan. Isi ikan yang sudah
tidak bertulang lagi masukkan ke dalam blender. Kemudian blendkan dalam 1 atau
2 minit. Okey next, terus letak semua bawang, halia, lada hitam yang ditumbuk
halus ke dalam blender bersama ikan tadi. Blend kan semua campuran lagi sekali
sehingga betol2 hancur. Last masukkan semua bahan yang di blend ke dalam periuk
bersama santan dan asam keeping, letak atas dapur. Kacau dan masak hingga
mendidih.
Ulam dan
sambal
Untuk ulam
hiriskan daun kesum, kacang panjang dan timun.
Untuk sambal
blendkan cili padi bersama sedikit cuka makan.
Tips:
Kepekatan
untuk buat laksam ni kena ikut nisbah 2:3, air lebih 1 sukatan daripada tepung,
so xkesah la guna bekas apa pon cawan ke gelas ke.. hehe... Tapinya aku tak
ikut juga sebab aku suka buat dulu satu pastu tengok hasilnya lepas kukus tu kalau
lembik sangat tambah tepung....kalau keras dan tebal ja macam lempeng tambah
air and so on..sampai la dapat hasil yang rasa puas hati dan cantik dah..
Nak tahu
masak ke belum, bila dah mengelembung selepas 5 ke 6 minit..dah masak la tu..
biarkan ia suam sikit baru lah gulung kan. Guna la sudu masa nak gulungkan tu.
Andai kata
laksam tadi lembik juga… boleh letak tepung gandum sedikit.
laksam sedap |
3 comments:
assalamualaikum cik lalang, saya mohon untuk meminjam resipi laksam awak di blog saya dan juga mahu mencuba untuk memasaknya sendiri kerana cara awak menyediakannya kelihatan mudah, terima kasih :-)
ok. sila3. semoga penggemar laksam bertambah. :)
Xsbr nak cube resepi akak...tq ye
Post a Comment